Followers

Friday, September 24, 2010

Spaghetti ala mama


Nama paling sempoi la kunun.  Atas permintaan seorang kenalan-cum-jiran yg mintak resepi, apa kata aku masukkan sekali dalam blog. Cheq ni taklah sehandal mat gebu tu. Try and error sblm dapat resepi yg serasi dgn rasa hati. Kalau sesapa selalu surf internet , channel dapur, tahulah siapa mat gebu yea… singgah  la blog dia yg penuh informasi pasal masak memasak ni.
 sebenarnya cara memasak spagheti cara tradisional makan banyak masa,  tapi yang aku nak ajar ni rasanya tak sampai sejam pun bila bahan2nya sedia ada kat dapur anda. kosnya? biasa la, lebih sikit, tapi untungnya anda dapat makan kenyang.
Spaghetti ala mama
 gambo: blm pernah snap , sbb kadang2 masak dgn bahan yg paling basic je... :-D nnti kalu dah snap, hamba upload kan utk kekawan yea...
Bahan2nya(untuk 2 dewasa2 kanak: mama. Abah,along & angah)

½ paket)Spaghetti San Remo/Bogasari (pastikan ada tanda halal baru beli ye)
Dua camca besar butter
Garam secamca kecil
Beberapa keeping chessdale (ikut suka, lagi banyak lagi )
Setangkai daun ketumbar

Kuah bolognaise( sebut bo-lo-nis)
2 peket Perencah bolonaise MAGGI
300-400g daging kisar (recommended SAUDI)
1 tin Prego pedas (pastikan ada tanda halal) kalau dlm botol. wallahu'alam. pandang dan lihat. jgn -kata-xhabaq no?
Cendawan butang (potong nipis2)
½ labu Bawang holand
Mentega utk menumis
1 ulas Bawang putih( cincang)
Meatball@ sosej yang dipotong serong2  .  (optional je)
700ml air@ tgk sukatan di peket.
2 camca gula
Sedikit Lada hitam
Garam secukup rasa.

  1. Rebus spaghetti (spah-heti) direbus dengan air, sebaiknya setelah air mendidih.
  2. Masukkan garam. Kalau my style, just masukkan air dalam rice cooker, pastu letak garam, masukkan spaghetti, tutup periuk, tunggu la bunyi penutup menari. Ok la tu.dah masak. Kalau nak kenyal , jgn lama2, my family suka yg lembut.ala mee gitu.
  3. Angkat dan tapis spaheti.gaul dengan butter sementara masih panas. 
Sementara menunggu spagheti masak tadi, anda bole mula memasak kuah bolognaise.
  1. Tumis bawang putih dengan mentega,
  2. Masukkan cendawan dan bawang holand.tumis layu.
  3. Masukkan daging kisar dan meatball@sosej. Kacau sebati. Masukkan perencah bolognaise MAGGI. Kacau lagi.
  4. Masukkann air.kacau sebati.
  5. Masukkan Prego. Kalau nak lebih masam, masukkan tomato puree.
  6. Masukkan gula dan garam.kacau masukkan lada hitam. kacau dan renehkan hingga kuah agak pekat. Tutup periuk dan tutup api.(bole tambah 2 kpg chessdale ke d lm kuah sblm api ditutup kalau nak)
(*rasa spaghetti masam2 manis, kalau nak lebih pedas, lebihkan lada hitam)
  1. Didihkan pengukus. Letakkan spaheti ke dalam piring pengukus. Bila air mendidih, gaul spagheti dengan chessdale. angkat segera bila dah sebati. Gaul dengan daun ketumbar.
Sedia-tuk-dimakan

 SELAMAT MENCUBA œ